2020-12-04 12:46:51• hírek • Bede Emőke / Agerpres

Több mint 313 ezer szavazópolgárt várnak az urnák elé Szatmár megyében

Szatmár megyében nem kevesebb mint 313 447 polgárt várnak vasárnap, a parlamenti választások napján az urnák elé. A szavazólapok már megérkeztek, csakúgy mint a védőmaszkok és a fertőtelenőszerek is.

A vasárnapi választásra 344 792 szenátusi szavazólappal, ugyanennyi képviselőházi szavazólappal, 323.678 „VOTAT” matricával és 1685 pecséttel készülnek a hatóságok, továbbá mint a 337 szavazóháznak biztosítják a járványügyi előírások betartásához szükséges fertőtlenítőszereket és védőmaszkokat is.


Amennyiben elmenne szavazni, de nem tudja, pontosan hol kell az urnák elé járulnia, keresse fel az Állandó Választási Hatóság választási adatbázisát, melyben személyi száma, vezetékneve és egy biztonsági kód megadása után máris megtudhatja, vasárnap hova is kell pontosan mennie pecsételni. Ez már csak azért is fontos, mert a Központi Választási Iroda által elfogadott határozat értelmében amennyiben a választópolgár azon a településen tartózkodik, ahol az állandó lakhelye van, akkor csak az ennek megfelelő választókörzetben szavazhat. Ha nem szerepel az állandó választási listán, pótlistára vezetik fel a nevét.


Amennyiben a választópolgár azon a településen tartózkodik, ahol ideiglenes lakhelye van, akkor csak abban a választókörzetben szavazhat, amelyhez ideiglenes lakhelye szerint tartozik, függetlenül attól, hogy mikor váltotta ki ideiglenes lakóhelyi igazolását. Ha a választásokat megelőzően nem kérte felvételét az állandó választási listára, pótlistára kerül.


Abban az esetben, amennyiben a választópolgár nem tartózkodik sem azon a településen, ahova az állandó, sem azon, amelyre az ideiglenes lakhelye szól, bármelyik szavazókörzetben leadhatja a voksát azzal a feltétellel, hogy ez vagy abban a megyében legyen, ahol az állandó, vagy abban, amelyben az ideiglenes lakhelye van. A szavazó nevét ez esetben is pótlistára vezetik fel.


Amennyiben a szavazónak egyazon településen van az állandó és az ideiglenes lakhelye, akkor szavazhat akár abban a körzetben, ahová az ideiglenes lakhelyét sorolták be, ez esetben azonban a nevét feljegyzik a pótlistára.


A külföldi lakhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező román állampolgárok, valamint a külföldi szavazókörzetek választási irodáinak tagjai bármely külföldi szavazóhelyiségnél voksolhatnak személyi igazolványuk és egy, a külföldi lakhelyet igazoló irat felmutatásával akkor is, ha utóbbi érvényessége lejárt a március 1-je és december 6-a közötti időszakban. A román külügyminisztérium oldalán elérhető adatok szerint Románia határain kívüli 748 szavazóhelyiséget alakítanak ki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: